Różnego rodzaju urządzenia gastronomiczne pozwalają przygotowywać żywność na różne sposoby, zasadniczo żywność musi zostać poddana obróbce cieplnej.

Patelnia wykorzystuje gorący metal i olej, podczas gdy brojler wykorzystuje bezpośrednie, promieniujące ciepło spalania gazu. Piekarniki wykorzystują powietrze do przenoszenia ciepła, kiedy spalany jest gaz lub podgrzewany jest element znajdujący się w dolnej części piekarnika, a gorące powietrze unosi się do piekarnika, gotując jedzenie. Sprawia to ze górna część piekarnika jest cieplejsza, ponieważ gorące powietrze wędruje do góry.

W piecach konwekcyjnych dodawany jest wentylator, który cyrkuluje powietrze wewnątrz piekarnika, wyciągając powietrze z jednego obszaru, zwykle z tyłu i wpycha je z powrotem do piekarnika, zwykle w górnej części komory gotowania. Ta cyrkulacja zapewnia bardziej równomierną temperaturę w całej przestrzeni, a także zapewnia kontakt gorącego powietrza z żywnością, co oznacza szybsze gotowanie. Główną zaletą pieców konwekcyjnych jest szybsze gotowanie. Zwiększony przepływ powietrza oznacza, że do potraw dostaje się więcej ciepła, dzięki czemu gotuje się szybciej i bardziej równomiernie.

W przypadku większości potraw czas gotowania skraca się o około 25%, co jest duża oszczędnością czasu, jeżeli musimy przygotować wiele posiłków w krótkim czasie.

Niektóre piekarniki mogą dostosować czas gotowania za Ciebie, automatycznie obliczając krótszy czas gotowania po włączeniu konwekcji. Należy bowiem pamiętać iż standardowe przepisy kulinarne przygotowane są do tradycyjnych piekarników. Niektórzy szefowie kuchni uważają również, że gotowanie konwekcyjne jest lepsze do pieczenia, ponieważ cyrkulujące gorące powietrze ogrzewa powierzchnię potrawy, sprawiając, że skóra na mięsach jest bardziej chrupiąca i sucha. Jeżeli poszukujemy wysokiej jakości urządzeń gastronomicznych warto odwiedzić stronę https://crispan.pl, znajdziemy tam wiele modeli profesjonalnych pieców konwekcyjnych. Można znaleźć także modele pieców wsadowych gazowych i elektrycznych z różną ilością półek i o różnej mocy. Mogą to być modele o różnej wielkości wolno stojące lub też do zabudowy. Obecnie nowoczesne piece posiadają możliwość samoczyszczenia, jest to bardzo wygodna opcja jeżeli piec jest często używany. Dodatkowo powinny być dobrze zaizolowane aby nie były gorące na zewnątrz.